Masakan di seluruh India sebenarnya berbeza mengikut rantau hasil dari kepelbagaian kebudayaan tempatan, muka bumi contohnya seperti jarak dengan laut, gurun atau pergunungan, dan ekonomi. Ia juga turut pelbagai mengikut musim, bergantung kepada buah dan sayuran yang ada pada musim tersebut.
Masakan India Utara
- Bihar
- Chandigarh
- Delhi
- Haryana
- Himachal Pradesh
- Jammu dan Kashmir
- Ladakh
- Uttar Pradesh
- Uttarakhand
Masakan India Tengah
- Chattisgarh
- Madhya Pradesh
- Andhra Pradesh
- Karnataka
- Kerala
- Lakshadweep
- Puducherry
- Tamil Nadu
- Telengana
Masakan India Timur
- Arunachal Pradesh
- Assam
- Bengal Barat
- Jharkhand
- Manipur
- Meghalaya
- Mizoram
- Nagaland
- Odisha
- Sikkim
- Tripura
Masakan India Barat
- Dadra dan Nagar Haveli
- Daman dan Diu
- Gujarat
- Goa
- Maharashtra
- Malwani
- Punjab
- Rajasthan
- Sindh
Begitulah jenis masakan India mengikut rantau atau negeri di Republik Kesatuan India. Tujuan aku masukkan hal ini di sini supaya penduduk di Malaysia dapat mengesan pengaruh dari mana makanan India yang dimakan oleh mereka sehari-hari di kedai mamak atau di restoran India yang terdapat di Malaysia.